23 lis 20:21
ICSP: Kryterium d'Alemberta mówi, ze jeżeli
| | an + 1 | |
lim | |
| | = q jest MNIEJSZE od 1 |
| | an | |
to szereg jest zbieżny.
Skorzystaj z kryterium porównawczego w postaci granicznej i porównaj z szeregiem harmonicznym o
α = 2.
23 lis 20:25
Bartosz99: Czy moge zapisac to tak:
| 3n+4 | | 3n+4n | | 7 | |
| ≤ |
| = |
| |
| 2n3−n | | 2n3 | | 2n2 | |
23 lis 20:44
Bartosz99: Z tego mozna wywnioskowac ze szereg jest zbiezny ?
23 lis 20:45
jc: Tak. Choć nie jest jasne czy nierówność ma miejsce. Na pewno jednak
| 3n+4 | | 3n+4n | | 7 | |
| ≤ |
| = |
| |
| 2n3−n | | 2n3−n3 | | n2 | |
23 lis 21:00