mat
mat:
nn*(n−1)n−1*(n−2)n−2*...*22*11
Czy da sie to jakosc obliczyc?
23 lis 19:53
Leszek: log [ ....... ] = log nn + log (n−1)n−1 + ..... = dokoncz !
23 lis 21:00
23 lis 21:06
mat:
n−1
∑ (n−k)*log(n−k)
k=0
24 lis 11:21
mat:
Czy da sie to przeksztalcic tak, zeby zapisac w postaci calki?
24 lis 12:15
mat:
n−1
| | 1 | | n−k | | k | |
lim ( ∑ |
| * |
| *log(1− |
| )) |
| | n | | n | | n | |
n→
∞ k=0
Tutaj tak przeksztalcone.
Tez bedzie log(1−x)?
24 lis 20:00
Adamm:
| n−k | | k | |
| = 1− |
| odpowiada 1−x |
| n | | n | |
24 lis 20:01
mat:
Dziekuje.
Czyli ∫01 (1−x)log(1−x)dx.
24 lis 22:07
mat:
Niech X=n
n*(n−1)
n−1*(n−2)
n−2*...*2
2*1
1.
| | 1 | | k | |
lnX=∑k=0n−1ln(n−k)n−k=n2(∑k=0n−1 |
| *(1− |
| )* |
| | n | | n | |
| | k | |
*ln(1− |
| ))+∑k=0n−1(n−k)ln(n) |
| | n | |
| | 1 | | k | | k | |
n2(∑k=0n−1 |
| *(1− |
| )ln(1− |
| )→n2∫01 |
| | n | | n | | n | |
| | 1 | | 1 | |
(1−x)log(1−x)dx=n2*(− |
| )=(− |
| )n2 |
| | 4 | | 4 | |
∑
k=0n−1(n−k)ln(n)=ln(n)
n(n+1)2
| | 1 | |
lnX=(− |
| )n2+ln(n)n(n+1)2 |
| | 4 | |
Dla jakiego ε granica z tej sumy, gdzie wyszla calka ∫
01 (1−x)log(1−x)dx zostala obliczona?
27 lis 11:08
Adamm:
robisz strasznie nieformalne rzeczy
nie n
2*suma(...) → n
2*(−1/4) − bzdura
co najwyżej można powiedzieć, że n
2*suma(...) = −n
2/4+o(n
2)
Wtedy
| | n(n+1) | |
lnX = |
| ln(n)−n2/4+o(n2) |
| | 2 | |
zatem
X = n
(n+1)n/2 exp(−n
2/4+o(n
2))
27 lis 11:25
mat:
Czyli ε=?
27 lis 12:35
mat:
ε=o(n2)?
27 lis 13:02
mat:
nie wiem
27 lis 14:31
mat:
ε=o(n2) tak?
czym jest o(n2) co on tu oznacza?
27 lis 15:01
Adamm:
a, to trzeba było od razu mówić
o(n2) to wyrażenie, które po podzieleniu przez n2 dąży do 0
27 lis 16:07