wykazać funkcję odwrotną
na: | | 1 | |
Wykazać że funkcja f(x)= |
| posiada funkcję odwrotną i wyznaczyć ją. |
| | 2x+4 | |
Wiem jak ją wyznaczyć, natomiast nie wiem jak wykazać, że taką funkcję posiada. Muszę wykazać
że jest różnowartościowa i "na"? jak to zrobić i jak poprawnie takie działanie zapisać?
23 lis 19:28
Leszek: Dziedzina : x= R −{ −2}
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
y= |
| ⇒ 2x+4 = |
| ⇒ x= |
| −2 ⇒ f−1(x) = |
| − 2 |
| | 2x+4 | | y | | 2y | | 2x | |
23 lis 19:34
PW: na, masz rację − trzeba wykazać, że "na" − tylko na co?
Dopiero wtedy będziemy mieli dziedzinę funkcji odwrotnej, sam wzór nie wystarczy.
Leszek wziął 2x zamiast 2x.
23 lis 19:41
Leszek: Tak ,sorry , nie wyrazny zapis w mojej komorce !
23 lis 19:43