całka
Ina: Hej mam pytanie
| | cos2x | | 2{cosx}2−1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = 2∫U{{cosx}2{sinxcosx}dx − |
| | sinxcosx | | sinxcosx | |
| | {sinx}2 | | {cosx}2 | |
2∫ctgx dx − (∫ |
| dx+ |
| dx) = 2 ln|sinx| + ln|cosx| − |
| | sinxcosx | | sinxcosx | |
ln|sinx| +C
A w odpowiedzi jest ln|sin2x| +C. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie popełniłam błąd?
23 lis 19:23
Leszek: | | cos 2x | | cos 2x | |
Funkcja podcalkowa : |
| = 2 |
| = 2 ctg 2x |
| | sinx cosx | | sin 2x | |
A to jest calka elementarna !
23 lis 19:27
Saizou :
| cos2x | | cos2x | | 2cos2x | |
| = |
| = |
| |
| sinxcosx | | | | sin2x | |
t=sin2x
dt = 2cos(2x) dx , zatem
| | cos2x | | dt | |
∫ |
| dx= ∫ |
| =ln(t)+C=ln(sin2x)+C |
| | sinxcosx | | t | |
23 lis 19:28
Ina: Jak robiłam przez podstawienie też mi dobrze wychodzi. Ale ja pytam się gdzie jest błąd w
rozwiązaniu, które napisałam wyżej. Dlaczego ono jest błędne
23 lis 19:33
Leszek: Blad jest w argumencie funkcji w mianowniku !
23 lis 19:36
Ina: Chodzi o to, że funkcja sinxcox nie jest elementarna? dobrze rozumiem?
23 lis 19:40
Saizou :
... = ln(|sinx|) + ln(|cosx|) +c= ln
(|sinx*cosx|)+c=ln(|sin2x/2|)+c=ln(|sin2x|)−ln(1/2)+c=ln(|sin2x|)+C
23 lis 19:41
Ina: Rozumiem. Dziękuje bardzo za pomoc.
23 lis 19:45