Ciągi arytmetyczne i geometryczne proszę o srawdzenie
Ipirks: Bardzo proszę o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałem.
1. Podany ciąg arytmet. a1=3 a4=15. Oblicz sumę 6ciu 1szych wyrażeń ciągu
15=3 + 3r
r=4
A6= 15+ 2*r = 22
S6=
(3+22)2 *6 =75
2. Mamy podane
Ciąg arytm. (9,x,19)
Ciąg geo. (X,42,y,z)
Oblicz x,y,z
Z ciągu arytm :
X= (9+19) /2 = 14
Z ciągu geom:
42=14*q
q= 3
Y= 42*3= 126
Z=126*3=378
3.
(8,x,y) ciąg arytmetyczny
X+y= −11
Oblicz x i y
4.
Ciąg arytmetyczny 5,x,y,z,11. Znajdź x y z
11=5+4r
R= 1,5
X=6.5 y=8 z=9.5