Funkcja odwrotna
Alicja: Znajdź funkcję odwrotną:
f(x)=−x4 x≤0
23 lis 14:33
Bleee:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)
A nastepnie:
y = − x4
−y = x4
4√−y = x
f−1(x) = 4√−x
23 lis 14:38
Alicja: Dziękuję
23 lis 14:40
xyz:
y = −x4
−y = x4
x = 4√−y lub x = −4√−y
−−−−−
f−1(x) = 4√−x lub f−1(x) = −4√−x
pierwsza z nich jest dla y ∊ <0;∞) a druga dla y ∊ (−∞;0)
23 lis 14:40
xyz: a, bo jest ograniczenie x ≤ 0... nie zauwazylem
23 lis 14:40
Bleee:
Tak naprawdę powinna być druga opcja xyz... W końcu x≤0 w funkcji pierwotnej
23 lis 14:44