Prawdopodobieństwo warunkowe dowód
julcia: zdarzenia A,B ⊂Ω są jednakowo prawdopodobne zajście przynajmniej jednego z nich jest zdarzeniem
pewnym a P(A/B)=2/3. oblicz P(A−B).
23 lis 13:51
ford:
P(A) = P(B)
P(A−B) = P(A) − P(A∩B)
P(B−A) = P(B) − P(A∩B)
P(A) = P(A−B) + P(A∩B)
P(B) = P(B−A) + P(A∩B)
P(A−B) = P(B−A)
P(A) + P(B) − P(A∩B) = 1
P(A−B) + P(A∩B) + P(B−A) + P(A∩B) − P(A∩B) = 1
P(A−B) + P(B−A) + P(A∩B) = 1
Niech P(A−B) = P(B−A) = x oraz P(A∩B) = y
Wówczas x+x+y=1
| | P(A∩B) | | P(A∩B) | | y | | 2 | |
P(A|B) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | P(B−A)+P(A∩B) | | x+y | | 3 | |
Układ równań
{x+x+y = 1
| | 1 | | 1 | |
z którego mamy x = |
| oraz y = |
| |
| | 4 | | 2 | |
23 lis 14:01
julcia: dziękuję bardzo

))
23 lis 14:12