ciągi
olcia: Oblicz sumę wyrazów ciągu: 1+2+...+2n
Narazie udało mi się obliczyć, że r=const=2
Zatem ciąg jest arytmetyczny.
Jak mam obliczyć ilość wyrazów ciągu, czyli n?
23 lis 11:55
ICSP: r = 2 − 1 = 1
| | 1 + 2n | |
S = |
| * (2n) = ... |
| | 2 | |
23 lis 11:56
olcia: Dlaczego razy 2n? Nie rozumiem, dlaczego liczba wyrazów tego ciągu to akurat 2n
23 lis 11:57
Jerzy:
Np. dla n = 3 ile masz wyrazów ?
23 lis 11:59
ICSP: Wzór na liczbę wyrazów w ciągu arytmetycznym:
| | wyraz ostatni − wyraz pierwszy | |
liczba wyrazów = |
| + 1 |
| | różnica | |
23 lis 12:02
olcia: 6 wyrazów
23 lis 12:07
olcia: Jak sprawdzam różnicę, mogę ją sprawdzić za pomocą wzoru a(n+1)−an? Jeśli jest const to znaczy
że ciąg jest arytmetyczny. Tylko że r wychodzi mi 2.
23 lis 12:12
Jerzy:
a
n = a
1 + (n − 1)r
| | an − a1 | |
n = |
| + 1 , co napisał ICSP |
| | r | |
23 lis 12:13
Bleee:
Skoro r=2 wychodzi to jak niby a
2 − a
1 = 2−1 = 2
23 lis 12:14
janek191:
a2 − a1 = 2 − 1 = 1
oraz
an +1 − an = n +1 − n = 1
23 lis 12:14
Jerzy:
Patrz: 11:56 r = a2 − a1 = 2 − 1 = 1
23 lis 12:15
ICSP: a1 = 1
a2 = 2
a3 = 3
.
.
.
a2n = 2n
r = a2 − a1 = 2 − 1 = 1
Sumujesz ciąg arytmetyczny.
Suma ciągu arytmetycznego nie musi być ciągiem arytmetyczny:
S1 = 1
S2 = 1 + 2 = 3
S3 = 1 + 2 + 3 = 6
S2 − S1 = 2 , S3 − S2 = 3 − ciag nie jest arytmetyczny.
23 lis 12:16
janek191:
?
23 lis 12:18
Mariusz:
ICSP
23 lis 2019 12:02
Nie zadziała dla ciągu stałego
23 lis 22:25