Liczby zespolone w wielomianach
laviorne: Wyznaczyć resztę z dzielenia wielomianu 𝑃(𝑥) = 𝑥13 + 4𝑥8 + 3𝑥5 − 2𝑥3 + 5 przez
wielomian Q(x)=x2+1.
Do pewnego momentu umiem zrobić to zadanie, ale dalej coś mi nie wychodzi. Wiem, że reszta musi
mieć wzór
ax+b.
Policzyłam pierwiastek Q(x) i wyszło mi x=i oraz x=−i, podstawiłam je do wzoru
p(x)=q(x)*i(x)+ax+b, ale nie wiem jak rozwiązać dalsze równania.
Bardzo proszę o pomoc
23 lis 11:51
ICSP:
P(i) = ai + b
P(−i) = −ai + b
23 lis 11:52
laviorne: To wiem, ale wychodzi coś takiego później (jeśli dobrze podstawiłam)
i−4+3i−2i+5=−ai+b
−i−4−3i+2i+5=ai+b
I nie wiem jak rozwiązać taki układ równań
23 lis 11:57
ICSP: zacznij od uproszczenia wyrażeń po lewych stronach.
po obliczeniu P(i) oraz P(−i) masz otrzymać :
P(i) = 9 + 6i
P(−i) = 9 − 6i
Z takich postaci już łatwo odczytać a oraz b.
23 lis 12:00
ICSP: in =
1 jeśli n jest podzielne przez 4
i jeśli n przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1
−1 jeśli n przy dzieleniu przez 4 daje resztę 2
−i jeśli n przy dzieleniu przez 4 daje resztę 3
P(i) = i13 + 4i8 + 3i5 − 2i3 + 5 = i + 4 + 3i + 2i + 5 = 9 + 6i
analogicznie liczysz P(−i).
23 lis 12:06
laviorne: O, tutaj zrobiłam błąd. Dzięki wielkie!
23 lis 12:10
Mila:
𝑃(𝑥) = 𝑥13 + 4𝑥8 + 3𝑥5 − 2𝑥3 + 5
P(x)=(x2)6*x+4*(x2)4+3*(x2)2*x−2*(x2)*x+5
x2+1=0
x2=(−1)
R(x)=(−1)6*x+4*(−1)4+3*(−1)2*x−2*(−1)x+5
R(x)=x+4+3x+2x+5
R(x)=6x+9
23 lis 16:41