rozwiąż równania:
uczennica: a) 1+log2cosx+(log2cosx)
2+(log2cosx)
3+...=0,(6) x∊R
| | 2 | |
b) 1+log2sin2x+(log2sin2x)2+(log2sin2x)3+...= |
| x∊<0,π> |
| | 3 | |
d) 5
log2x−3
log2(x−1)=3
log2(x+1)−5
log2(x−1)
| | 3 | |
e) 0,4log |
| *log3(3x)=(6,25)log3x2+2 |
| | x | |
23 lis 11:12
Tadeusz:
w przykładzie d) 2 to podstawa logarytmu?
23 lis 11:39
Jerzy:
To samo pytanie dotyczy a i b .
23 lis 11:45
Tadeusz:
a w e) to juz pomieszanie z poplątaniem
23 lis 11:50
uczennica: W przykładach a b i d 2 to podstawa logarytmów, niestety nie umiem jej poprawnie wpisywać i nie
znalazłam sposobu na zapisanie jej
| | 3 | |
Natomiast w e całe 2 wyrażenia: log |
| *log3(3x) i log3x2+2 to wykładniki potęg. W |
| | x | |
pierwszym podstawą logarytmu jest 10, w drugim 3 (liczba logarytmowana to 3x) a w trzecim 3 to
podstawa logarytmu
23 lis 12:20
Bleee:
| | 3 | |
A co to jest log |
| ? Chodzi o log 3/x Ale wtedy co jest liczba logarytmowana? |
| | x | |
23 lis 12:24
Bleee:
I jakiej pomocy od nas oczekujesz?
23 lis 12:25
Jerzy:
Jeśli dobrze zrozumiałem,to logarytm dziesiętny.
23 lis 12:26
uczennica: | | 3 | | 3 | |
log |
| to logarytm dziesiętny z |
| |
| | x | | x | |
23 lis 12:41
Jerzy:
a) lewa strona to suma nieskończonego ciągu geometrycznego, gdzie a1 = 1 i q = log2cosx i
założenie |q| < 1.Prawą stronę zamień na ułamek.
23 lis 12:46
Szkolniak: Aby zapisać podstawę logarytmu to używasz po prostu "podłogi"
Przykładowo log2cosx [log(podłoga2)cosx]
23 lis 12:48