asd
bartek: Wyznacz funkcję odwrotną do funkcji
a) f(x) = 3
x+1 + 1
23 lis 08:38
student: No i z czym masz problem? Trzeba wyznaczyć x z tej funkcji
Żeby znaleźć funkcje odwrotną musi być różnowartościowa i być "na" wykładnicza taka jest więc
się zgadza
y=3x+1+1
y−1=3x+1
log3(y−1)=log3(3x+1)
log3(y−1)=(x+1)
x=log3(y−1)−1
y=log3(x−1)−1
druga podobnie leci
23 lis 09:33
PW: a) Dla dowolnej x∊R mamy
y = 3
x+1 + 1.
Naszym zadaniem jest wyliczyć x w zależności od y:
y − 1 = 3
x+1,
Równanie to ma rozwiązanie, gdy lewa strona jest dodatnia (bo prawa jest dodatnia dla dowolnej
wartości wykładnika).
log
3(y − 1) = log
33
x+1, y − 1 > 0
log
3(y−1) = x+1
x = log
3(y−1) − 1
x = log
3(y−1) − log
33
To jest rozwiązanie − funkcja odwrotna f
−1 istnieje dla y > 1 i liczbie y przyporządkowuje
liczbę x, a więc jest określona wzorem:
| | y − 1 | |
f−1(y) = log3 |
| , y > 1. |
| | 3 | |
Nie wiadomo dlaczego mamy głupie przyzwyczajenie, by argument funkcji oznaczać literą "x", więc
zazwyczaj odpowiada się: funkcja f
−1 jest określona wzorem
| | x − 1 | |
f−1(x) = log3 |
| , x > 1. |
| | 3 | |
23 lis 09:35
jc: To faktycznie głupie przyzwyczajenie. Gdybyśmy mieli zależność położenia od czasu:
x=f(t), to po odwróceniu t=f−1(x) mielibyśmy zależność czasu od położenia.
Jaki sens miałaby zamiana x z t?
23 lis 10:00