Określ liczbę permutacji zbioru
Qaz: Liczba permutacji zbioru (n+1) elementowego jest o 600 większa od liczby permutacji zbioru n
elementowego. Znajdź n
Skoro liczbę permutacji zbioru n elemtowego wyrażamy jako n!, to liczbę permutacji zbioru (n+1)
elementowego powinnismy wyrażać poprzez (n+1)! ?
22 lis 12:37
Qaz: Dochodzę do momentu:
n!n=600
22 lis 12:50
Qaz: Da się to policzyć inaczej niż przez podstawianie liczb?
22 lis 13:01
Saizou :
Liczba permutacji zbioru (n+1)−elementowego wynosi (n+1)!
Liczba permutacji zbioru n−elementownego wynosi n!
Z treści zadania mamy
(n+1)!=n!+600
(n+1)n!−n!=600
n!(n+1−1)=600
n!*n=600
Sprawdzaj po kolei n
n=1....n=2....itd.
n!*n=5!*5
n=5
22 lis 13:03
Qaz: Okej czyli po prostu po kolei się sprawdza, dzięki!
22 lis 13:10