π | ||
podstaw t=x+ | , pomoże? | |
3 |
π | ||
w którym momencie chcesz podstawić | +2kπ? | |
3 |
π | ||
podstawiasz t=x+ | ||
3 |
√3 | ||
sint≥ | ||
2 |
π | π | |||
rozwiązujesz i wracasz potem z podstawieniem, 'zamieniasz' t na x+ | , po czym | |||
3 | 3 |
π | ||
wykres sin(x+ | ) to będzie wykres sinx przesunięty o π/3 w lewo, skoro normalnie dla π/3 | |
3 |
π | ||
y = x + | ||
3 |
√3 | ||
sin(y) ≥ | ||
2 |
π | 2π | |||
y∊ ( | + 2kπ ; | + 2kπ ) | ||
3 | 3 |
π | π | 2π | ||||
(x + | ) ∊( | + 2kπ ; | + 2kπ ) | |||
3 | 3 | 3 |
π | ||
x∊ ( 0 + 2kπ ; | + 2kπ ) | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |