Nierówność trygonometryczna
Jan: | | π | |
sin(x2+π2)+sin(x2− |
| )<√2 |
| | 2 | |
I dotarlem do momentu : Sin
x2cos90<
√22
I co powinienem zrobić w tym momencie

?
21 lis 21:32
janek191:
cos 90o = 0
21 lis 21:34
Jan: Więc muszę wymilyc Sinx2<√22
21 lis 21:45
Jan: Znaczy nie mogę bo po lewej stronie wyjdzie 0
21 lis 21:45
Jan: Wiec 0<√22
21 lis 21:46
Jan: I co potem ?
21 lis 21:46
Jan: Bo nie wiem czy dobrze myślę ?
21 lis 21:56
asz: Jeśli dobrze nierówność przepisałeś, to tak...
x∊R
21 lis 21:59
Jan: A jeżeli mam nierówność |sinx|>
12
To po prostu robię :
I to rozwiązuje
21 lis 22:04
Jan: Czy w inny sposób ?
21 lis 22:05
Jan: Bo już sam nie wiem
21 lis 22:08
Szkolniak: tak, w ten sposób
21 lis 22:11
Jan: | | π | |
Wiec wynikiem jest x=(π6+2kπ;56 + 2kπ). Lub x=(u−{5}{6}+2kπ, − |
| + 2k |
| | 6 | |
π.
Czy nie jestem w błędzie ?
21 lis 22:18
Jan: Przepraszam za drobny błąd w drugim x ( po k jest π)
21 lis 22:19
Szkolniak: | | π | | 5π | | 7π | | 11π | |
x∊( |
| +2kπ; |
| +2kπ) ∨ x∊( |
| +2kπ; |
| +2kπ), k∊ℂ |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
21 lis 22:27
asz: to samo, tylko krócej:
| | π | | 5π | |
x∊ ( |
| + kπ ; |
| + kπ ) |
| | 6 | | 6 | |
21 lis 23:01