Rozwiąż równanie
Adrian: Zad. W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie:
z
2−(3−2i)z+5−5i=0
Nie mam pojęcia jak rozwiązać to równanie, z − zamieniam na x+yi układam układ równań
x
2 − y
2 − 3x − 2y + 5 = 0
2xy − 3y + 2x − 5 = 0
I dalej nie mogę sobie z tym poradzić, będę wdzięczny za pomoc
21 lis 17:36
jc: Δ=(3−2i)
2−4*5(1−i)=−15+8i = (1+4i)
2
21 lis 17:42
Edek z fabryki kredek:
z
2−(3−2i)z+(1,5−i)
2 −(1,5−i)
2+5−5i=0
(z−(1,5−i))
2=(1,5−i)
2+5i−5
(z−(1,5−i))
2=1,25−3i+5i−5
(z−(1,5−i))
2=2i−3,75
dokończ
21 lis 17:45
Mila:
Rozwiązujesz jak zwykłe równanie kwadratowe:
Δ=(3−2i)
2−4*(5−5i)=−15+8i=(1+4i)
2
| | 3−2i−1−4i | | 3−2i+1+4i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1=1−3i lub z
2=2+i
===============
21 lis 17:49
Adrian: Ooo nie sądziłem, że to jest aż proste, dziękuję <3
21 lis 18:58
Mila:
21 lis 20:15