Trygonometria
zmartwiony_uczen: Witam!
Rozwiązuję zadania typu sin(π−x) = √3/2 x∊(0;2π/2) i muszę wyznaczyć cos(2π−x)
Możliwe odpowiedzi to A) √3/2 B) −√3/2 C) 1/2 D) −1/2
Wychodzi mi −1/2, a poprawna odpowiedź to 1/2, robię któreś zadanie tego typu i zawsze wynik
jest poprawny, tylko znak odwrotny, co robię źle?
Robię to tak:
Najpierw wyznaczam x = 2π/3
cos(2π − 2π/3) = cos(4π/3) = cos240 stopni = −cos60stopni = −1/2
21 lis 17:31
Mila:
Dobrze masz zapisany przedział?
2π/2=π
21 lis 17:33
zmartwiony_uczen: x∊(0;π/2), literówka, przepraszam
21 lis 17:38
salamandra: | | π | |
Źle, znam to zadanie, przedział będzie (0; |
| ) |
| | 2 | |
21 lis 17:38
salamandra: | | π | | 2π | |
π−x = |
| + 2kπ v π−x = |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | −2π | | −π | |
−x = |
| + 2kπ / * (−1) v −x = |
| + 2kπ * (−1) |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | | π | |
x = |
| − 2kπ v x = |
| −2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | π | |
pasuje tylko |
| , więc za x wstawiamy tę wartość, czyli |
| | 3 | |
| | π | | 5π | | 1 | |
cos(2π− |
| ) = cos( |
| ) = cos(300) = cos(360−60) = cos(60) = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
21 lis 17:44
zmartwiony_uczen: Dzięki Alan!
21 lis 17:48
salamandra: Alan?

tak w ogóle skąd jesteś? bo miałem to samo zadanie na sprawdzianie ostatnio, a
sprawdziany mam zazwyczaj "nienaturalne"
21 lis 17:49
zmartwiony_uczen: Miałem wrażenie, że kiedyś się przedstawiałeś na tym forum, Krystian? XD Strzelam. Jestem z
Olsztyna, z liceum. Zadanie mam z dodatkowych zajęć przygotowujących do matury.
21 lis 17:53
salamandra: ja też z Olsztyna, ale z technikum
21 lis 17:57
Mila:
No to miłe macie spotkanie

Może na studiach też się spotkacie, już takie znajomości były z tego forum.
21 lis 17:59
zmartwiony_uczen: Może ten sam nauczyciel, bo z tego co wiem, to ten co mnie uczy jest z ekonomika. XD
Czyli się nie przedstawiałeś? :XX Teraz Twoje imie nie da mi spokoju
21 lis 18:00
salamandra: No to chyba o tym samym nauczycielu chbya myślimy
21 lis 18:01
salamandra: Oj Milu, już nie raz doświadczyłem, jaki świat jest mały
21 lis 18:04
zmartwiony_uczen: To miłe spotkanie, pzdr

zazdroszczę nauczyciela na regularnej matmie
21 lis 18:06
salamandra: Wiesz, jest paru nauczycieLI u mnie, ale możesz podać cechę charakterystyczną to potwierdzę
21 lis 18:08
zmartwiony_uczen: Opowiada dużo filozoficznych historii, nie pamiętam imienia, ale nazwisko na Ż
21 lis 18:10
salamandra: no to się zgadza

jak już moje imie ma Ci nie dac spokoju − Kacper
21 lis 18:13
zmartwiony_uczen: Haha, no to możesz go pozdrowić od ucznia z Indeksu
21 lis 18:17
salamandra: wzajemnie
21 lis 18:23
Mila:
I nie martw się uczniu. Życie jest piękne, szczególnie , gdy się ma naście lat
21 lis 20:16