Równanie kwadratowe
Patryk: Wyznacz wartość parametru m, dla którego równanie (m2 + m −3)x2 + (2m−1)x + 2 = 0 ma
dwa rozwiązania dodatnie takie, że jedno z nich jest dwa razy większe od drugiego.
Warunki na delte i na rozwiązania dodatnie (vieta) zrobiłem, ale co mam zrobić z tym drugim
warunkiem, że x1 = 2* x2?
21 lis 17:15
ABC:
możesz też ze wzorów Viete'a
a x
12+x
22=(x
1+x
2)
2−2x
1x
2
21 lis 17:53
Patryk: | | 5 | |
A skąd wzięła się ta zależność, że ten ułamek = |
| ? |
| | 2 | |
21 lis 21:55
Szkolniak: x
1=2x
2
ze wzorów Viete'a:
x
1+x
2=3x
2
| | −b | | −b | | −b | |
z tego wynika, że 3x2= |
| ⇒ x2= |
| ⇒ x22=( |
| )2 |
| | 2a | | 6a | | 6a | |
x
1*x
2=2x
22
| | c | | c | |
z tego wynika, że 2x22= |
| ⇒ x22= |
| |
| | a | | 2a | |
porównując x
22 z jednego równania i x
22 z drugiego równania:
podstaw wartości i rozwiąż równanie
21 lis 22:08
Patryk: | | −b | |
A skąd wzięło się, że x1 + x2 = |
| ? |
| | 2a | |
21 lis 22:13
Szkolniak: jest to jeden z wzorów Viete'a
21 lis 22:15
21 lis 22:16
Szkolniak: | −b | |
| * pomyłka, przepraszam |
| a | |
21 lis 22:16
Patryk: | | 1−2m | |
Wyliczyłem x2 = |
| |
| | (m2+m−3)3 | |
i teraz mam podstawić wartość x2 do x
22? Bo wtedy mianownik wyjdzie duży bo do
2 trzeba by go
wziąć.
21 lis 22:29
Szkolniak:
w tym równaniu podstaw pod a, b i c
21 lis 22:45
Szkolniak: powinno ci wyjść takie równanie kwadratowe: 5m2+13m−28=0 ∧ m2+m−3≠0
21 lis 22:54