Rozwiąż równanie
Alicja: Rozwiąż równanie:
| x−4 | | 2 | | x−12 | |
| − |
| = |
| |
| x−2 | | x+3 | | x2+x−6 | |
Nie wiem gdzie robię jakiś błąd.
Wyznaczam dziedzinę x≠2 i x≠−3
Sprowadzam do wspólnego mianownika:
| (x−4)(x+3)−2(x−2)−x+21 | |
| =0⇔ x2+3x−4x−12−2x+4−x+21=0 |
| (x−2)(x+3) | |
x
2−4x+13 Δ<0 Czyli sprzeczność czy mam gdzieś jakiś błąd rozumowania lub obliczeniowy?
21 lis 16:11
salamandra: Czemu −x+21
21 lis 16:20
Alicja: przenoszę z prawej strony równania
21 lis 16:23
salamandra: No to −x+12?
21 lis 16:29
6latek: Nie +21 tylko +12 ma byc (czeski blad
21 lis 16:32
Mila:
x≠2 i x≠−3
| (x−4)*(x+3)−2*(x−2) | | x−12 | |
| = |
| ⇔ |
| (x−2)*(x+3) | | (x−2)*(x+3 | |
| x2−3x−8 | | x−12 | |
| = |
| |
| (x−2)*(x+3) | | (x−2)*(x+3) | |
x
2−3x−8=x−12⇔
x
2−4x+4=0⇔(x−2)
2=0
x=2∉D
r
Brak rozwiązań
21 lis 16:38