dsaa
Xvartis:
a) Jakie warunki musi spełniać funkcja f : X→Y, aby istniała funkcja odwrotna f
−1
b) Wyznaczyć dziedzinę, przeciwdziedzinę, oraz funkcje odwrotną dla funkcji
| | 5 | |
Obliczyć f(−2) + 3f( |
| ) |
| | 2 | |
21 lis 15:39
Adamm:
a) być bijekcją
21 lis 15:41
Jerzy:
| | x − 1 | |
b) Warunek: | |
| | ≤ 1 |
| | 3 | |
21 lis 15:43
Jerzy:
π = 2arccos(U)
| | π | |
arccos(U) = |
| i U ∊ [−π/2,π/2] |
| | 2 | |
21 lis 15:47
Xvartis: Dlaczego x−1/3 jest w wartości bezwzględnej?
21 lis 15:49
Jerzy:
Upss.. 15:47 nałożenie na U warunku niepotrzebne.
| | π | | π | | x − 1 | |
arccos(U) = |
| ⇒ cos |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
21 lis 15:52
Jerzy:
Bo funkcja cosinus przyjmuje tylko wartości z przedizału [−1,1]
21 lis 15:52
Xvartis: Okej, dzięki.
21 lis 15:54
Xvartis: Co oznacza te U?
21 lis 16:18
PW: Argument funkcji. Można było napisać cokolwiek, np 'ς", byle nie 'x'.
21 lis 16:28
Xvartis: Oks, dzięki
21 lis 16:35