Stosując postać wykładniczą rozwiąż
Adrian: Stosując postać wykładniczą rozwiąż:
a) |Z8| = Z4
Obliczyłem, że dla:
k = 0 φ = 0
k = −1 φ = π2
k = −2 φ = π
k = −3 φ = 32π
Wyniki wyszły mi takie jak na zajęciach, jednak tu powstaje problem, ponieważ nie wiem jak mam
obliczyć pierwiastki
Z0 = 0
Z1 = 1*e0i=1
Z2 = i
Z3 = −1
Z4 = −i
21 lis 14:55
Adamm: nie rozumiem. Z czym problem?
21 lis 15:42
Adrian: Obliczyłem kilka kątów φ i teraz muszę zaznaczyć te rozwiązania na osi i aby to zrobić, trzeba
obliczyć
te pierwiastki Z
0 itd. i tutaj właśnie nie wiem jak to zrobić, aby takie wyniki otrzymać
21 lis 15:46
Adamm:

narysować jest bardzo prosto
21 lis 15:50
PW: A policzyć "trygonometryczni" jak chciałeś, trochę gadatliwie, np.:
|z
8| = |z|
8
z= |z|e
iφ, a więc z
4 = |z|
4e
4iφ,
równanie ma postać
|z|
8 = |z|
4e
4iφ,
skąd |z| = 0
lub
(1) |z|
4 = e
4iφ.
Lewa strona jest liczbą rzeczywistą dodatnią, zatem
e
4iφ = cos(4φ) + isin(4φ)
oznacza, że sin((4φ) = 0 i cos((4φ) > 0
4φ = 0 lub 4φ = 2π lub 4φ = 4π lub 4φ = 6π
| | π | | 3π | |
φ = 0 lub φ = |
| lub φ =π lub φ = |
| , |
| | 2 | | 2 | |
a ponieważ równość (1) oznacza również, że |z|
4 = 1,
| | π | | π | |
z1 = e0, z2 = eπi/2 = cos |
| +isin |
| = i, z3 = cosπ +isinπ = −1, |
| | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | |
z4 = = cos |
| +isin |
| = − i. |
| | 2 | | 2 | |
21 lis 16:09
Adrian: Bardzo dziękuję Wam za pomoc, wirtualne piwko dla was
21 lis 16:18
Mila:
|z
8|=r
8*e
i*0
z
4=r
4*e
4α*i
r
4*e
4α*i=r
8*e
i*0
r=0 to z=0
lub r>0 ⇔r=1
Mamy równanie :
1*e
4α*i=1*e
i*0
| | 2kπ | |
4α=0+2kπ, k∊{0,1,2,3}⇔α= |
| |
| | 4 | |
z
0=1*(cos0+i sin0)=1
z
2=cosπ+isinπ=−1
| | 3π | | 3π | |
z3=cos( |
| +i sin |
| )=−i |
| | 2 | | 2 | |
=========================
21 lis 16:26
PW: Mila, ja też to robię, żeby nie wyjść z wprawy. A przyznam się, że idzie mi coraz ciężej
21 lis 16:32
Mila:
Eee! , zmyślasz i szybszy byłeś ode mnie

Pozdrawiam.
21 lis 16:40
daras: to teraz na wyścigi robicie?
21 lis 17:12
Mila:
Nikt się nie ściga, podczas pisania nie widać, że ktoś inny rozwiązuje.
Zażartowałam z tą szybkością. Jeśli Cię razi mój wpis , to mogę usunąć moje rozwiązanie
21 lis 17:22
PW: E tam, po prostu przyjaźnie zagaduję.
Nie robimy żadnych wyścigów.Odpowiedź wymaga nieraz (u mnie przynajmniej) kilkunastu minut, a
nawet więcej, i w tym czasie inni już są szybsi.
Ja cieszę się, gdy inny użytkownik rozwiązał podobnie albo lepiej.
21 lis 19:18
Mila:
21 lis 20:14