Nierówność logarytymiczna
Xvartis: Rozwiąż nierówność:
(log2 |2−x|)2 − 4log1/4|2−x| ≥ 0
21 lis 14:14
Jerzy:
1) Założenie.
| | 1 | |
2) log1/4|2−x| = − |
| log2|2−x| |
| | 2 | |
3) Podstawienie: log
2|2−x| = t
21 lis 14:16
Xvartis: A gdzie się podziała 4 w 2 pkt. ?
21 lis 14:18
Xvartis: Założenie to będzie to co w wartości bezwzględnej będzie większe lub równe zero tak? Czy
jeszcze coś trzeba założyć?
21 lis 14:20
Jerzy:
Zamieniamy log o podstawie 1/4 na log o podstawie 2
| | 1 | |
ze wzoru: loganb = |
| logab |
| | n | |
21 lis 14:20
Xvartis: A no faktycznie
21 lis 14:21
Jerzy:
1) |2 − x| > 0
21 lis 14:21
Xvartis: Dzięki wielkie!
21 lis 14:26