Oblicz monotoniczność i ekstremum funkcji
Grzesiu Baraniak: Czy przedział monotoniczność to FX>0→xe(
32, +
∞) a FX<0 xe(−
∞,0)u(0,
32) i ma fmin w
punkcie
32
?
21 lis 12:11
janek191:
21 lis 13:17
Grzesiu Baraniak: Nic z tego nie rozumiem
21 lis 13:19
janek191:
| | 3 x2*( x −1) − x3 | | 2 x3 −3 x2 | |
f '(x) = |
| = |
| |
| | ( x −1)2 | | ( x −1)2 | |
więc
f '(x) < 0 ⇔ 2 x
3 − 3 x
2 < 0 ⇔ x
2*( 2 x − 3) < 0 ⇔ x <1,5
zatem f maleje w ( −
∞, 1), ( 1,
32)
f rośnie w (
32, +
∞)
Asymptota pionowa : x = 1
21 lis 13:23
janek191:
Minimum lokalne w x = 32 równe f( 32)
21 lis 13:24
Grzesiu Baraniak: A czemu maleje od −∞ do 1 ? A nie do 0?
21 lis 13:25
janek191:
Funkcja f maleje w przedziale ( − ∞ , 1) ∊ Df oraz w przedziale ( 1, 32) ∊ Df
Wtedy y przyjmuje wartości od +∞ do − ∞.
Funkcja f rośnie w przedziale ( 32, +∞) ∊ Df.
Wtedy y przyjmuje wartości od f( 32) do +∞
dziedzina funkcji Df = ℛ \ { 1}
Patrz na wykres funkcji f.
21 lis 13:32
janek191:
Jeżeli pochodna f '(x) < 0 to f maleje.
Jeżeli f '(x) > 0 to f rośnie.
21 lis 13:33
Grzesiu Baraniak: Ok wszystko rozumiem tylko czemu tam jest przedzial (−∞, 1), przecież x2=0
21 lis 14:07
Jerzy:
Ta funkcja ma asymptotę pionową: x = 1 , czyli nie ma wartości dla x = 1 ( nie należy do
dziedziny )
21 lis 14:13
Jerzy:
I co z tego,że x2 = 0 ?
21 lis 14:14
Grzesiu Baraniak: Więc miejsca zerowe z pochodnej 2x3−3X2 to x=0 i x=32
21 lis 14:24
Jerzy:
Tak, ale w punkcie x = 0 pochodna nie zmienia znaku, czyli nie ma ekstremum lokalnego.
21 lis 14:27