Dla jakich wartości parametru m równanie x^2 - mx - m - 1 = 0 ma dwa różne pierw
debil: Dla jakich wartości parametru m równanie x2 − mx − m − 1 = 0 ma dwa różne pierwiastki x1 i
x2 spełniające warunek (1/|x1|) + (1/|x2|) = 2?
Napiszę jak próbowałem to rozwiązać, bo może gdzieś zrobiłem błąd
f(x) = x2 − mx − m − 1
f(x) = 0 ⇔ x∊{x1; x2} ∧ x1 ≠ x2
Δ = (− m)2 − 4 * 1(− m − 1) = m2 + 4m + 4 = (m + 2)2
Δ > 0 ⇔ (m + 2)2 > 0 ⇔ m ≠ − 2
Ze wzorów Viète’a:
x1 + x2 = − (− m)/1 = m
x1x2 = (− m − 1)/1 = − m − 1
(1/|x1|) + (1/|x2|) = 2 ⋀ x1 ≠ 0 ∧ x2 ≠ 0
(|x1| + |x2|)/|x1x2| = 2
|x1| + |x2| = 2 * |x1x2|
|x1| + |x2| = 2 * |− m − 1|
I teraz pewnie musiałbym skorzystać z sumy pierwiastków, ale skończyły mi się pomysły
20 lis 22:49
Godzio:
Obie strony równania są nieujemne, więc możesz podnieść wyrażenie obustronnie do kwadratu.
20 lis 22:55
a@b:
"debil" tak ma.. brakuje mu pomysłów
20 lis 22:56