20 lis 22:17
salamandra: Już nieważne, poradziłem sobie
20 lis 22:19
salamandra: Poprowadziłem prostą równoległą do PQ z punktu O1 to odcinka x, z tego wyszedł mi trójkąt o
bokach 12,4,x−4
122+(x−4)2 = 132
Czy dobrze?
20 lis 22:21
roland: jak sobie to obrócisz masz trapez prostokątny, i trójkąt w nim zawarty powinien mieć boki 12,x
i x+4
20 lis 22:27
roland: a nie przepraszam zle oznaczylem boki w tym trojkacie ale nie pasuje mi u ciebie te 13 kwadrat
20 lis 22:29
salamandra: 13 to odleglosc od O1 do O2
20 lis 22:32
salamandra: chociaż stop, bzdura
20 lis 22:33
roland: o1 do o2 to x+4 bo 4 jest promieniem O1

w trojkacie boki powinny wyjsc 12, x−4, x+4
20 lis 22:35
salamandra: zgadza się, dzięki
20 lis 22:36
Szkolniak: 122+(x−4)2=(x+4)2
144+x2−8x+16=x2+8x+16
144=16x ⇒ x=9
20 lis 22:38
a@b:

Z tw. Pitagorasa
(x+4)
2−(x−4)
2=12
2
(x+4+x−4)(x+4−x+4)=144
..........
x=9
====
20 lis 22:38