nierówność
Szkolniak: proszę o pomoc: (x2+x+1)x<1
jak się za to zabrać?
20 lis 21:27
Blee:
0)
x
2+x+1 = 0
Δ = 1 − 4 = −3 < 0
a = 1 −> f(x) = x
2+x+1 > 0 dla dowolnego x∊R
1) x > 0
(x
2+x+1)
x < 1
x
1.a) x > 1
(x
2+x+1)
x < 1
x ⇔ x
2 + x + 1 < 1 ⇔ x
2+x < 0 ⇔ x(x−1) < 0 ⇔ x∊(0,1) → brak
rozwiązań
1.b) x < 1
(x
2+x+1)
x < 1
x ⇔ x
2 + x + 1
> 1 ⇔ x
2+x > 0 ⇔ x(x−1) > 0 ⇔ x∉<0,1> → brak
rozwiązań
2) x < 0
| | 1 | | 1 | |
(x2+x+1)x = |
| = { |
| )|x| < 1|x| |
| | (x2+x+1)−x | | x2+x+1 | |
2.a) x < −1
analogicznie jak wcześniej
1.b) 0 > x > −1
analogicznie jak wcześniej
20 lis 21:38
Szkolniak: w 1.b) nie powinno być przypadkiem x∊(−∞;−1)∪(0;1)?
20 lis 21:54
Blee:
x∊(−
∞;−1)∪(0;1) ⇔ x
∉<0,1> jestem leń i nie chciało mi się dwóch przedziałów pisać
20 lis 21:55
Szkolniak: tylko napisałeś, że jest tam brak rozwiązań, a moim zdaniem rozwiązaniem jest: x∊(−∞;−1)∪(0;1)
mylę się?
20 lis 21:59
Blee:
po pierwsze
w 1.b) masz warunki: x>0 i x<1
a wychodzi przedział x ∊ (−∞;0) u (1;+∞)
20 lis 22:00
Blee:
zauważ, że x≥0 masz:
x2 + x + 1 ≥ 0 + 0 +1 = 1 (dla dowolnego x≥0) ... więc nie ma opcji aby (x2+x+1)x < 1 gdy
x ≥ 0
20 lis 22:02
Godzio:
Może trochę inaczej

(x
2 + x + 1)
x < 1
x
2 + x + 1 > 0 dla x ∊ R ponieważ Δ < 0
Niech x
2 + x + 1 < 1 ⇒ x
2 + x < 0 ⇒ x(x + 1) < 0 ⇒ x ∊ (−1,0)
Podstawa jest mniejsza od 1, a zatem zmieniamy znak nierówności opuszczając nierówność
(x
2 + x + 1)
x < 1 ⇔ (x
2 + x + 1)
x < (x
2 + x + 1)
0 ⇔ x > 0 −− brak rozwiązań
Niech x
2 + x + 1 > 1 ⇔ x ∊ (−
∞,−1) U (0,
∞)
Podstawa jest większa od 1, zatem nie zmieniamy znaku nierówności:
(x
2 + x + 1)
x < 1 ⇔ (x
2 + x + 1)
x < (x
2 + x + 1)
0 ⇔ x < 0
Stąd otrzymujemy rozwiązanie x ∊ (−
∞,−1)
Gdy x
2 + x + 1 = 1 ⇒ x ∊ {−1,0} mamy nierówność fałszywą (1 < 1)
20 lis 22:07
Szkolniak: w 1.b) w momencie rozkładu na czynniki zmieniłeś plus na minus i przez to wychodzi zły
przedział
zmieniając plus na minus, czy rozwiązaniem wtedy będzie x∊(0;1)?
20 lis 22:09
jc: Nie powinno być po prostu: x<−1 ?
x2+x+1 < 1 ⇔ −1 < x < 0
Jeśli −1 < x < 0, to (x2+x+1)x>1 (wykładnik ujemny)
Dla x ≥ 0 x2+x+1 ≥ 0 i (x2+x+1)x ≥1 (wykładnik dodatni)
Dla x < −1, x2+1+1 > 1 i (x2+x+1)x <1 (wykładnik ujemny).
Dla x=−1 mamy 1−1=1.
20 lis 22:10
Szkolniak: zrobione, dzięki wszystkim
20 lis 22:22
Mila:

(x
2+x+1)
x<1
f(x)=(x
2+x+1)
x
g(x)=x
2+x+1
x
2+x+1>0 dla x∊R
1) g(0)=1 i 1
0=1
g(−1)=1 i 1
−1=1
⇔
x=0 i x=−1 nie spełniają nierówności
2) g(x)=x
2+x+1
g(x)∊(0,1)
0<x
2+x+1<1
x∊R i x∊(−1,0) ⇔x∊(0,1)
dla g(x)∊(0,1) i x∊(−1,0) wartości f(x) są >1
| | −1 | | 3 | | 3 | |
( np, g( |
| )= |
| to ( |
| )−1/2=√4/3>1) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
3)g(x)>1⇔
x<−1 lub x>0
| | 1 | |
(x2+x+1)x<1 dla x<−1 np. g(−2)=3 i 3−2=( |
| )2<1 |
| | 3 | |
Dla x>1
(x
2+x+1)
x>1
odp.
x<−1
20 lis 22:35