Daty
8 klasa: W pewnej rodzinie tata Krzysztof ma urodziny 17 lipca, syn Mateusz 17 kwietnia, a syn Szymon 17
października. Który z synów obchodzi w ten sam dzień tygodnia urodziny co ojciec? Uzasadnij
20 lis 21:06
Blee:
załóżmy, że 17 kwietnia to poniedziałek
Ile jest dni od 17 kwietnia do 17 lipca? W takim razie jakiego dnia miałby urodziny ojciec?
Teraz dla pewności: ile jest dni od 17 lipca do 17 października? W takim razie jakiego dnia
miałby urodziny syn Szymon?
Więc który z synów ma tego samego dnia tygodnia urodziny co ojciec?
20 lis 21:42
a@b:
Od 17 kwietnia do 17 lipca : 13+31+30 +17= 91 dni :7=13
Mateusz i ojciec obchodzą urodziny tego samego dnia
Szymon 17 października
od 17 lipca do 17 października : 14+31+30 +17 = 92 dni :7 =13 i 1 dzień
więc Szymon i ojciec nie obchodzą urodzin tego samego dnia
20 lis 21:59
janek191:
W I wierszu jest zły zapis.
Powinno być: 13 + 31 + 30 +17 = 91, 91 : 7 = 13
21 lis 08:48
PW: Dobrze, że między urodzinami tych trzech osobników nie ma miesiąca lutego, bo odpowiedź byłaby
skomplikowana.
21 lis 12:39