Pochodna z iloczynu wielomianów - dowód
Firincirya: Mam do udowodnienia następującą własność:
(f*g)'=(f)'*g+(g)'*f
Niech f=∑ni=0 xi*ai oraz g=∑ni=0 xi*bi.
Wówczas f*g=∑2ni=0 (xi*∑k+l=i(al*bk)).
Nie wiem jak wyciągnąć z tego pochodną − tzn. wiem, że (f)'=∑n−1i=0(i+1)ai+1xi, ale
powyższy wzór jest znacznie bardziej zawiły i obawiam się, że coś się zmieni.
Rozpisywanie "od drugiej strony" niestety mi nie pomogło − nie mogę znaleźć przejścia między
jednym a drugim.
20 lis 20:50
Adamm:
(f+g)' = f'+g'
20 lis 20:53
Adamm:
(f*g)' = ∑i=12n ixi−1 ∑k+l = i al*bk =
= ∑i=12n xi−1 ∑k+l = i l*al*bk + ∑i=12n xi−1 ∑k+l = i al*k*bk =
= f'*g+f*g'
20 lis 21:04
Firincirya: Dziękuję!
20 lis 22:00