FUNKCJE
Marta: Naszkicuj wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=Ix2−4I
20 lis 20:02
Szkolniak: | | ⎧ | x2−4, gdy x2−4≥0 | |
| f(x)= | ⎩ | −(x2−4), gdy x2−4<0 |
|
| | ⎧ | x2−4, gdy x∊(−∞;−2>∪<2;+∞) | |
| f(x)= | ⎩ | −x2+4, gdy x∊(−2;2) |
|
20 lis 20:14
Marta: Dziękuję bardzo, a to?Mogę prosić?
f(x)=I−4x2+4x−1I
20 lis 20:23
Mila:

1) rysujemy wykres funkcji :
y=x2−4
2) symetria względem OX tej części wykresu , która odpowiada wartościom ujemnym−
⇒ otrzymujemy wykres:
f(x)=|x2−4}
20 lis 20:25
Mila:
Wykonaj wg przepisu z 20:25
Za chwilę narysuję, abyś sprawdziła, czy dobrze zrobiłaś.
20 lis 20:26
Szkolniak: w takich przypadkach rzeczywiście lepiej zastosować sposób Mili

o wiele szybciej niż tym
moim
20 lis 20:35
Mila:

f(x)=I−4x
2+4x−1I=|4x
2−4x+1|
20 lis 20:41
Marta: Dziękuję Wam serdecznie
20 lis 20:42