geometria analityczna
Marta:
Marta: Witam, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, jak to zrobić?
Sprawdź czy proste k i l są równoległe czy prostopadłe gdy:
l:√2x−(√2+1)y+3=0
k:√22x+(√2−1)y+1=0
Wiem, że a1*a2=−1, i a1=a2, ale nie potrafię zapisać tych prostych w postaci y=ax+b, mam
problem z wyznaczeniem y
20 lis 19:33
PW: To nie korztstaj z postaci kierunkowej, jest kryterium równoległości (prostopadłości) dla
prostych zapisanych w postaci ogólnej.
20 lis 19:42
Marta: pomyliłam, k: √22x+(√2−1)y+1=0
Niestety, nie znam tego kryterium i nie ma go na tej stronie. Czy byłbyś tak miły i mi
podpowiedział?
20 lis 19:47
20 lis 19:52
Marta: Ok, znalazłam, dziękuję za podpowiedź
20 lis 19:53
Marta: Czy robię to dobrze?
l:√2x−(√2+1)y+3=0
k: √22x+(√2−1)y+1=0
A1*A2+ B1*B2=0
√2*√22+ (√2+1)*(√2−1)=1+2−1=1+1=2, czyli nie są prostopadłe, tylko równoległe?
20 lis 20:41
Szkolniak: nie jest powiedziane, że będą albo prostopadłe albo równoległe, więc drugi warunek też musisz
sprawdzić
20 lis 20:53
Szkolniak: √2x−(
√2+1)y+3=0
−(
√2+1)y=−
√2x−3
(
√2+1)y=
√2x+3
usuwanie niewymierności z mianownika:
| | √2 | | √2(√2−1) | | 2−√2 | |
|
| = |
| = |
| =2−√2 |
| | √2+1 | | (√2+1)(√2−1) | | 1 | |
20 lis 21:01
Marta: Dziękuję serdecznię

!
20 lis 22:06