Sprawdzić, czy funkcja jest rożniczkowalna
Horqu: Sprawdzić, czy funkcja
f(x) = (tg x) / x dla x ∊(−π/2,π/2)
1 dla x=0
jest różniczkowalna w punkcie x0 = 0. Jeśli tak to podać
wartość f'(0).
Sprawdziłem, licząc granice z dwóch stron do x−>0, że jest ciągła, co zrobić dalej?
20 lis 19:24
Bleee:
Liczysz pochodną (z definicji) z punkcie.
20 lis 19:29
Mariusz:
| | | xtg(x+h)−(x+h)tg(x) | |
| | | x(x+h) | |
| |
limh→0 |
| |
| | h | |
| | xtg(x+h)−(x+h)tg(x) | |
limh→0 |
| |
| | x(x+h)h | |
| | xtg(x+h)−xtg(x)−htg(x) | |
limh→0 |
| |
| | x(x+h)h | |
| | xtg(x+h)−xtg(x) | | tg(x) | |
limh→0 |
| −limh→0 |
| |
| | x(x+h)h | | x(x+h) | |
| | x(tg(x+h)−tg(x)) | | tg(x) | |
limh→0 |
| − |
| |
| | x(x+h)h | | x2 | |
| | tg(x+h)−tg(x) | | tg(x) | |
limh→0 |
| − |
| |
| | (x+h)h | | x2 | |
| | | tg(x)+tg(h) | |
| −tg(x) | | 1−tg(x)tg(h) | |
| | tg(x) | |
limh→0 |
| − |
| |
| | (x+h)h | | x2 | |
| | | tg(x)+tg(h)−tg(x)+tg2(x)tg(h) | |
| | | 1−tg(x)tg(h) | |
| | tg(x) | |
limh→0 |
| − |
| |
| | (x+h)h | | x2 | |
| | tg(h) | 1+tg2(x) | | tg(x) | |
limh→0 |
|
| − |
| |
| | h | (1−tg(x)tg(h))(x+h) | | x2 | |
| | sin(h) | 1 | 1+tg2(x) | | tg(x) | |
limh→0 |
|
|
| − |
| |
| | h | cos(h) | (1−tg(x)tg(h))(x+h) | | x2 | |
| | 1+tg2(x) | | tg(x) | |
f'(x)= |
| − |
| |
| | x | | x2 | |
21 lis 09:55
jc: Zero. Czy Miałeś już Hospitala, czy oczekujesz rachunku bez pochodnych?
21 lis 11:46
Mariusz:
Chyba raczej bez pochodnych
Tutaj należy sprawdzić czy granice jednostronne są równe
| | x+xtg2(x)−tg(x) | |
limx→0+ |
| |
| | x2 | |
| | | x(cos2(x)+sin2(x))−sin(x)cos(x) | |
| | | cos2(x) | |
| |
limx→0+ |
| |
| | x2 | |
| | x−sin(x)cos(x) | |
limx→0+ |
| |
| | cos2(x)x2 | |
| | 1 | | x−sin(x)cos(x) | |
limx→0+ |
| limx→0+ |
| |
| | cos2(x) | | x2 | |
| | x−sin(x)cos(x)+sin(x)−sin(x) | |
limx→0+ |
| |
| | x2 | |
| | x−sin(x) | | sin(x) | | 1−cos(x) | |
limx→0+ |
| +limx→0+ |
| limx→0+ |
| |
| | x2 | | x | | x | |
Jeżeli mielibyśmy oszacować tego sinusa to trzeba by było wziąć
co najmniej dwa wyrazy jego rozwinięcia w szereg
21 lis 13:00
jc: Mariusz, skąd bierzesz tg
2x.
| | 1 | | tg x | |
Mamy policzyć granicę w zerze wyrażenia |
| ( |
| − 1). |
| | x | | x | |
| | x− sin x | |
Faktycznie problemem jest granica |
| . |
| | x2 | |
Jak pokazać ten fakt, wykorzystując granicę typu (sin x)/x w zerze?
Rozwiniecie w szereg czy też Hospital od razu dają zero.
21 lis 13:37
jc:

Rysunek jest nieco zniekształcony, aby coś było widać.
pole księżyca = (x − sin x)/2 < duży trójkąt − mały trójkąt
| | x | |
0<x − sin x < 2 tg |
| − sin x = |
| | 2 | |
| | x | | x | | x | | | |
2(tg |
| − sin |
| cos |
| )=2* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | | |
| | x − sin x | |
Stąd |
| →0 przy x→0. |
| | x2 | |
21 lis 14:11
Mariusz:
| | tg(x) | |
jc a podaj pochodną f(x)= |
| |
| | x | |
Blee nie bez powodu sugerował aby policzyć ją z definicji
i we wpisie z 21 lis 2019 09:55
ją policzyłem
Poza tym dobrze jest zapisywać pochodną tangensa jako (tg(x))' = 1+tg
2(x)
bo przydaje się to między innymi podczas całkowania
21 lis 17:25
jc: W zadaniu miałeś policzyć pochodną w zerze. Wynik = 0.
| 1 | | tg u | | sin u − u cos u | |
| ( |
| − 1) = |
| |
| u | | u | | u2 cos u | |
| | 1 | | 1 − cos u | | u − sin u | |
= |
| ( |
| − |
| ) |
| | cos u | | u | | u2 | |
| 1−cos u | | sin2u | |
| = |
| →0, |
| u | | u(1+cos u) | |
drugi wyraz →0
21 lis 17:38