na ile roznych sposobow
Karmel: Na ile ile różnych sposobów kapitan piratów może ukryć skarb złożony z tysiąca złotych dukatów
w 13 identycznych dostatecznie dużych skrzyniach?
czy to będzie po prostu S(1000,13) ?
20 lis 19:18
Pytający:
O ile wszystkie skrzynie muszą być niepuste.
Jeśli mogą być puste, to będzie ∑k=113(S(1000, k)) sposobów.
20 lis 20:31
Mila:
Czy nie powinno być:
∑(k=113}P(1000,k) − mogą być niektóre skrzynie puste
lub
P(1000,13) − żadna ze skrzyń nie jest pusta
20 lis 20:38
Pytający:
Powinno być, faktycznie. Dziękuję za poprawkę,
Milu.

Dodam, że ∑
k=113(P(1000, k)) = P(1000+13, 13).
20 lis 21:39
Mila:
20 lis 22:48