proszę o rozwiązanie
anna: podaj ogólny wyraz an następujących ciągu
a) −1; 4 −9, 16 , −25 , 36
b) √2 , √3 , √4 , √5
c) 1, √2 , √3 , 2 , √5 , √6
nie wiem jak to wykonać
20 lis 19:06
PW: a) Wyrazy ciągu to kwadraty kolejnych liczb naturalnych mnożone przez (−1) lub przez 1 na
przemian.
20 lis 19:37
Jerzy:
b) an = √n + 1
20 lis 19:43
Szkolniak: c) an=√n
20 lis 20:17
Adamm:
Panowie, co za głupoty.
Ewidentnie, w a) mamy −1, 4, −9, 16, −25, 36, π, π, π, π, ...
i wzór ciągu to a1 = −1, a2 = 4, a3 = −9, a4 = 16, a5 = −25, a6 = 36, an = π, n≥7
W b) za to mamy √2, √3, √4, √5, 1−e, e−1, 1−e, e−1, ...
a1 = √2, a2 = √3, a3 = √4, a4 = √5, an = (−1)n(e−1), n≥5
Zaś w c) mamy 1, √2, √3, 2, √5, √6, a wzór to oczywiście
a6n+k = √k, n≥0, k = 1, 2, 3, 4, 5, 6
20 lis 20:25
anna: do a)
kolejne kwadraty liczb naturalnych
to wiem ale jak zapisać wzór na ciąg an
20 lis 21:08
anna: A w b) i c) jak zapisać wzór
20 lis 21:09
Szkolniak: a) an=(−1)n*n2
20 lis 21:11
anna: jak takie wzory się tworzy
20 lis 21:15
anna: dziękuję wszystkim za wskazówki i pomoc
20 lis 21:17
Szkolniak: postaraj się znaleźć pewną zależność i według niej utworzyć jakiś wzór, przynajmniej u mnie tak
to działa w takich przypadkach

też kwestia wprawy żeby zauważyć
20 lis 21:19
anna: jeszcze raz dziękuję
20 lis 21:24