Kryterium Cauchy'ego
zab: Korzystając z kryterium Cauchy'ego, sprawdzić czy szereg jest zbieżny:
∑ ((nn+1)n2) * 2n
Próbowałem zrobić coś takiego
lim n√((n+1n)−n2) * 2n = lim n√((e)−2) * 2n = lim n√((e)−2) * 2n
= 1*2 = 2 > 1,
ale w odpowiedziach jest szereg zbieżny, więc coś jest źle
20 lis 18:28
Mariusz:
lim n√((n+1n)−n2) * 2n = lim n√((e)−2) * 2n
Jesteś pewny tej równości
lim n√((e)−2) * 2n
Jesteś pewny że e−2 jest pod pierwiastkiem ?
20 lis 18:53
Mariusz:
Skąd ci się wzięła e
−2 tam raczej powinno być e
−1
i to dopiero po skorzystaniu z ciągłości i wyciągnięciu piewiastka
20 lis 18:57