asymptoty ukośne
Des:
x ≠ 0
| 2x2 + sin(x) | | sin(x) | |
a = limx→ +∞ |
| = 2 + |
| = 2 + 0 = 2 |
| x2 | | x2 | |
| 2x2 + sin(x) | | 2x2 + sin(x) −2x2 | | sin(x) | |
b = limx→ +∞ |
| − 2x = |
| = |
| = 0 |
| x | | x | | x | |
ukośna: y = 2x
Czy można powiedzieć, że jest to asymptota skoro funkcja raz się do niej zbliża, a raz oddala?
(tak wynika z wykresu)
20 lis 18:09
ite:

Tak, prosta o równaniu y = 2x jest asymptotą tej funkcji.
| sin (x) | |
Na rysunku przykład wykresu innej funkcji (f(x)= |
| ), która ma nieskońszenie wiele |
| x | |
punktów wspólnych ze swoją asymptotą.
20 lis 20:16
Des: Dziękuję
20 lis 20:30
daras: @ite jak sięt akie ładne krzywe tutaj maluje?
21 lis 11:02
Blee:

wpisujesz (w tym konkretnym przypadku) 8sin(x)/x i gotowe
21 lis 11:20
daras:
21 lis 17:11
daras: chyba coś nie tak
21 lis 17:11