Granica
Des: Ma ktoś pomysł jak wyjść z nieoznaczoności?
20 lis 14:39
Des:
To jak prawidlowo wyznaczyc jednostronne?
20 lis 15:03
Des: Czekam i czekam nadal i doczekać się nie mogę
20 lis 15:17
piotr: Reguła de l'Hospitala
20 lis 15:21
piotr: | | sin2x | | 2cos2x | | −2 | |
limx→π/2− |
| =H limx→π/2− |
| = limx→π/2− |
| = −∞ |
| | sinx−1 | | cosx | | 0+ | |
| | sin2x | | 2cos2x | | −2 | |
limx→π/2+ |
| =H limx→π/2+ |
| = limx→π/2+ |
| = ∞ |
| | sinx−1 | | cosx | | 0− | |
20 lis 15:27
jc:
x= π/2 − y, sin x = cos y, sin 2x = sin(π−2y)=sin 2y
| sin 2x | | sin 2y | |
| = − |
| |
| sin x − 1 | | 1−cos y | |
Mnożymy licznik i mianownik przez 1+cos y.
Potem stosujemy wzory: sin 2y = sin y cos y, 1 − cos
2y = sin
2y.
| | 2cos y (1 + cos y) | |
...=− |
| |
| | sin y | |
No i widać, że nie mamy granicy przy y→0.
20 lis 15:28
Des: Nie myślałem że to takie latwe
Danke schön
20 lis 15:29