matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice funkcji
Larrie:
Granice funkcji a) lim
√
x
2
−1
−
√
x+1
)(1−
√
x+1
) x→0 b) limx[ln(x+2)−lnx] x→
∞
c) lim (1+
√
x
)/(1+2
√
x
) x→0 d) lim(1+sinπx) do potęgi ctgπx x→1 e) lim (arcsinx)/x x→0 f) lim (2
(
x−1)+x−2)/x+1 x→1 g) lim (
5
√
x+2
−1)/x+1 x→−1
20 lis 13:03
Jerzy:
x+2
2
b) = lim ln(
) = lim ln(1 +
) = [ln(1 + 0] = [ln1] = 0
x
x
20 lis 13:07
janek191:
1 +
√
x
lim
= 1
1 + 2
√
x
x→0
+
20 lis 17:19
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick