45
kaja23: 16p{1−x}
20 lis 12:22
Jerzy:
I co ?
20 lis 12:23
kaja23:
16p(1−x)+x +4 = 5*4p(1−x)+x
20 lis 12:28
kaja23: Przepraszam pogubiłam się w przepisywaniu i wysłałam nie skończony przykład.
Chodzi o rozwiązanie. W miejscu p na górze jest pierwiastek przy (1−x)
20 lis 12:30
Jerzy:
A co oznacza: p(1 − x) + x ?
20 lis 12:30
kaja23: pierwiastek √1−x + x . Nie mogłam zrobić tego w wykładniku
20 lis 12:31
Jerzy:
Założenie: 1 − x ≥ 0
Podstawienie: t = √1 − x + x
t2 − 5t + 4 = 0
20 lis 12:34
Jerzy:
Upss... podstawienie: t = 4√1−x − x i t > 0
20 lis 12:40
kaja23: Odpowiedź to x równy 1. Da się rozwiązać to zadanie bez podstawiania t?
np. rozbijając 5 na (1+4) czy żle myśle ?
20 lis 12:46
Jerzy:
To typowe zadanie na metodę podstawiania.
20 lis 12:48