Algebra -szybka pomoc
Ewa: Podać wszystkie rozwiązania równania z6=i
Jak dokładnie wyznaczyć te wartosci
20 lis 09:20
piotr: | | π | | 2kπ | | π | | 2kπ | |
zn = cos( |
| + |
| ) + i sin( |
| + |
| ), k = 0, 1, 2, 3, 4, 5 |
| | 12 | | 6 | | 12 | | 6 | |
20 lis 09:29
Ewa: tyle wystarczy nie trzeba dokladnych wartosci liczyc tylko przy kazdym zostawic π12 ?
20 lis 09:34
Ewa:
czy ze wzoru na sume katow ?
20 lis 09:45
PW: Na tym poziomie zakłada się, że w razie konieczności można policzyć przybliżenie (ewentualnie
znależć w tablicach). To są jednakowoż "dokładne wartości", można co najwyżej skorzystać z
wzorów redukcyjnych.
20 lis 09:45
Ewa: czyli jak bo w drugim wychodzi ;
z1 = cos(π12 +π3) + sin(π12 + π3)
20 lis 09:53
Ewa: i co dalej
20 lis 09:54
piotr: można policzyć sinusy i cosinusy kątów 15
o, 45
o, 75
o
pomocne takie wzory:
| | 1−cosx | |
sin(x/2) = ±( |
| )1/2 |
| | 2 | |
| | 1+cosx | |
cos(x/2) = ±( |
| )1/2 |
| | 2 | |
pozostałe pierwiastki to sprzężone
20 lis 09:55
piotr: sin(π/12) = cos(5π/12) = ((1−cos(π/6))/2)
1/2
cos(π/12) = sin(5π/12) = ((1+cos(π/6))/2)
1/2
20 lis 10:00
Ewa: juz wiem dziekuje



Ze stresu zapomniłam takich podstawowych rozwiazan

))
20 lis 10:01
piotr: zdanie: "pozostałe pierwiastki to sprzężone" błędne
pozostałe pierwiastki ze znakiem "−" (minus)
20 lis 10:03
jc: | | 1−i | |
Jednym z rozwiązań jest liczba |
| , bo 6*(−45o) = 90o (mod 360o). |
| | √2 | |
| | 1−i | |
Wszystkie rozwiązania uzyskasz mnożąc |
| przez 6 |
| | √2 | |
wszystkie pierwiastki 6 stopnia z 1, czyli przez:
20 lis 11:03