Ciągi
Ipirks: Bardzo proszę o pomoc, totalnie nie wiem jak ugryźć to zadanie
1. Współczynnik a,b,c funkcji kwadratowej y= ax2+bx+c w podanej kolejności tworzą ciąg
arytmetyczny. Jednym z miejsc zerowych jest −3. Punkt o współrzędnych (1,24) należy do wykresu
funkcji znajdź drugie miejsce zerowe oraz wartości współczynników a b c.
19 lis 22:42
Jolanta: b=a+r c=a+2r
y=ax2+(a+r)x+(a+2r)
0=9a−3(a+r)+a+2r
24=a+1(a+r)+a+r wylicz a i r
19 lis 22:49
Jolanta: w drugim równaniu zgubilam 2 powinno być ...... a+2r
19 lis 22:51
a@b:
a,b,c −− tworzą ciąg arytm ⇒ 2b=a+c
f(−3)=0 ⇒ 9a−3b+c=0
f(1)=24 ⇒ a+b+c=24 ⇒ 2b+b=24 ⇒ b=8
to a+c=16 i 9a+c=24
....
a=1 , c=15 , b=8
19 lis 23:01
Jolanta: 0=9a−3a−3r+a+2r
24=3a+3r \ :3
0=7a−r
8=a+r
−−−−−−−−−−−−−
8=8a
a=1
0=7a−r
0=7−r
r=7 b=1+7=8 c=15
y=x2+8x+15
już wiesz?
y=x2
19 lis 23:06
Jolanta: liczysz Δ i pierwiastki albo wiedząc ,że −3 jest miejscem zerowym liczymy x wierzchołka i
drugie miejsce zerowe
−8=−3+x
2
x
2=−5
19 lis 23:14
a@b:
Po co ? tak utrudniać życie?
19 lis 23:32