Oblicz granice funkcji
Granicz: Granica funkcji:
lim (2−xa)ctg πxα
x→α
(druga alfa jest mianownikiem przy ctg)
Jak zabrać się za to zadanie? zakładając że x dąży do α ctg nie istnieje, pewnie trzeba
obliczyć strony, lecz nie wiem od czego zacząć w takim przykładzie
19 lis 21:58
Granicz: a i powinno być xα, mój błąd
19 lis 22:43
Granicz: up
19 lis 23:28
Granicz: Up up
20 lis 13:10
20 lis 17:40
Mila:
lim
x→a e
ln(2−(x/a))ctg(πx/a)=
= lim
x→a e
ln...=
| | ln(2−(x/a) | |
cały wykładnik : |
| |
| | tg(πx/a) | |
| | ln(2−(x/a) | | | |
limx→a |
| =H |
| = |
| | tg(πx/a) | | | |
= lim
x→a e
...= e
(−1/π)
20 lis 18:22
Monia: Z jakiej własności powstało e?
20 lis 18:47
Jerzy:
Ty studiujesz, czy pomagasz dziecku ?
20 lis 18:50
Jerzy:
ax = elnax = exlna
20 lis 18:52
Monia: Dopiero zaczęłam ten temat, a tej własności nie mieliśmy podanej, a jechałam pociągiem zadając
to pytanie.Kto pyta nie błądzi czyż nie?
20 lis 19:04