Studia-Algebra
Blondi: PROSZE O SZYBKA POMOC I PROSZĘ NIE KRZYCZEC. MAŁO MIAŁAM O CIAŁACH.
Znalezc elementy przeciwne i odwrotne w ciele ℤ7.
Proszę o pomoc:(
Narazie tylko wiem że to ciało zawiera{0,1,2,3,4,5,6}. Ale nie wiem jak wyznaczyć te elementy
odwrotne i przeciwne.
2.uklad równań:
2x+3y=1
x+2y=3
19 lis 21:32
Saizou :
Pytanie: co to jest element odwrotny?
19 lis 21:34
Blondi: Element który w tym przypadku modulo 7 ma dać element neutralny względem mnożenia
19 lis 21:36
Saizou :
Czyli szukasz takich liczb, że
a*b ≡ 1 mod 7 1 to element neutralny mnożenia
np.
dla a = 0 nie istnieje element odwrotny
dla a = 1 jest to b = 1, ponieważ 1*1=1 mod 7
dla a = 2 jest to b = 4, ponieważ 2*4=8=1 mod 7
itd.
19 lis 21:40
Blondi: Czyli dla a=5 to jest b=3 bo 5*3=15=1? Czy nie ?
19 lis 21:43
Saizou : tak
19 lis 21:43
Blondi: Bo 15−1=14 tak? A 14 jest podzielne przez 7
19 lis 21:45
ABC:
układ równań też w Z7?
to pomnóż drugie równanie przez 2 i dodaj stronami obydwa równania
2x+3y=1
2x+4y=6
stąd 4x=0 więc x=0 i dalej 3y=1 więc y=1*3−1=1*5=5
19 lis 22:10
Mila:
2x+3y=1
2x+4y=6
−−−−−−−−−−− dodaję stronami
4x+0=0⇔4x=0
x=0
1*0+3y=1
3y=1/*5
1y=5
x=0 i y=5
spr.
2*0+3*5=15=2*7+1=1(mod7)
2*0+4*5=20=2*7+6=6(mod7)
19 lis 22:35
Mila:
Blondi nie troluj
19 lis 22:36