Aksjomaty i własności prawdopodobieństwa - pomoc
xxx: 1.Korzystając z aksjomatów i własności prawdopodobieństwa udowodnij, że:
P(A ∩ B) ≥ P(A) + P(B) − 1
2.Obliczyć prawdopodobieństwo, że przy 2n–krotnym rzucie monetą orzeł wypadnie nieparzystą
ilość razy.
Mam problem z tymi dwoma zadaniami ktoś mógłby pomóc? Sprawdzi ktoś czy dobrze zrozumiałem i to
zrobiłem?
Moje odp:
Zad 1.
korzystając z aksjomatu 7 . P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) mamy ,że P(A∪B)+P(A∩B)=P(A)+P(B). Więc
P(A ∩ B) ≥ P(A∪B)+P(A∩B) − 1 ⇒ 1 ≥ P(A∪B) (z własności 3) P(∪A
n)=∑P(A
n) a więc 1≥P(A)+P(B)
CND.
Zad 2.
|Ω|=2
2n − tyle rzutów monetą
na pierwszych (2n− 1) monetach może być cokolwiek, a na 2n –tej monecie nie mamy już wyboru
(w zależności od ilości orłów na poprzednich musi być na niej orzeł lub reszka). Zatem
prawdopodobieństwo wynosi.