trudny dowód
bjkm: | | a2 +b2−c2 | | b2 +c2−a2 | |
Liczby a,b,c spełniają równość |
| + |
| + |
| | 2ab | | 2bc | |
| | c2+a2−b2 | |
|
| =1. Wykazać że jeden z ułamków tej równości jest równy −1 a pozostałe +1 |
| | 2ac | |
19 lis 19:58
a@b:
Jakie masz założenia na a,b,c ? chyba nie napisałeż ,że a,b,c >0
19 lis 20:09
ABC:
nie chce mi się sprawdzać czy to z jakiegoś konkursu ale duże szanse że tak
19 lis 20:10
a@b:
Ja widzę twierdzenie cosinusów

cosγ+cosα+cosβ=1 , α+β+γ=180
o , a,b,c>0 −− dł. boków trójkąta
19 lis 20:15
a@b:
bjkm jak zwykle , wrzuca zadanie i........... milczy !
19 lis 20:19
ABC:
ale dla trójkąta 30, 60 ,90 byłoby √3/2+1/2+0≠1 ?
19 lis 20:19
a@b: Raaaacja
19 lis 20:21
bjkm: Nie ma założeń
I jest to zadanie z konkursu
19 lis 21:21
Saizou :
TIP:
Dodaj i odejmij odpowiednie wyrażenia aby zwijać do wzorów skróconego mnożenia
np.
a2+b2−c2 = a2+2ab+b2−c2−2ab =(a+b)2−c2−2ab
itd.
19 lis 21:25
Saizou : Raczej chodzi o pytanie czy jest to z jakiegoś aktualnego konkursu
19 lis 21:26
bjkm: Sprzed kilku lat
19 lis 21:52
Saizou :
Korzystam z mojej wskazówki
| a2+b2−c2 | | a2+2ab+b2−c2−2ab | | (a+b)2−c2 | |
| = |
| = |
| −1 |
| 2ab | | 2ab | | 2ab | |
| b2+c2−a2 | | b2− 2bc+c2−a2+2bc | | (b−c)2−a2 | |
| = |
| = |
| +1 |
| 2bc | | 2bc | | 2bc | |
| c2+a2−b2 | | c2− 2ac+a2−b2+2ac | | (c−a)2−b2 | |
| = |
| = |
| +1 |
| 2ac | | 2ac | | 2ac | |
| (a+b)2−c2 | | (b−c)2−a2 | | (c−a)2−b2 | |
| − 1 + |
| + 1 + |
| + 1 = 1 |
| 2ab | | 2bc | | 2ac | |
| (a+b)2−c2 | | (b−c)2−a2 | | (c−a)2−b2 | |
| + |
| + |
| = 0 |
| 2ab | | 2bc | | 2ac | |
mnożę przez 2abc i korzystam ze wzoru x
2−y
2 = (x+y)(x−y)
c(a+b+c)(a+b−c)+a(b−c+a)(b−c−a)+b(c−a+b)(c−a−b)=0
c(a+b+c)
(a+b−c) + a
(a+b−c)(b−a−c)−b(b+c−a)
(a+b−c)=0
(a+b−c)(ac+bc+c
2+ab−a
2−ac−b
2−bc+ab)=0
(a+b−c)(c
2−a
2+2ab−b
2)=0
(a+b−c)(c
2−(a−b)
2)=0
(a+b−c)(c−a+b)(c+a−b)=0
zatem mamy
c=a+b lub c=a−b lub c=b−a
1) dla c=a+b
c
2=a
2+2ab+b
2
| a2+b2−c2 | | a2+b2−a2−2ab−b2 | | −2ab | |
| = |
| = |
| =−1 |
| 2ab | | 2ab | | 2ab | |
| b2+c2−a2 | | b2+a2+2ab+b2−a2 | |
| = |
| = |
| 2bc | | 2b(a+b) | |
| | 2b2+2ab | | 2b(a+b) | |
= |
| = |
| =1 |
| | 2b(a+b) | | 2b(a+b) | |
| c2+a2−b2 | | a2+2ab+b2+a2−b2 | |
| = |
| = |
| 2ac | | 2a(a+b) | |
| | 2a2+2ab | | 2a(a+b) | |
= |
| = |
| =1 |
| | 2a(a+b) | | 2a(a+b) | |
analogicznie dla 2) c=a−b oraz 3) c=b−a
20 lis 10:05