Rozwiąż równanie
:(: 21+2log2cosx
Wyszło mi 2*cosx2 i nie wiem czy dobrze i co dalej.
19 lis 19:56
ICSP: 1. Nie ma tutaj żadnego równania.
2. Źle Ci "wyszło".
19 lis 19:57
ABC:
słusznie przedmówca zauważył, równanie ma stronę prawą i lewą
19 lis 20:02
:(: Zapomniałem dopisać reszty, skupiłem się na rozbiciu pierwszego wyrażenia. Sorki
| | 3 | |
21+2log2cosx − |
| =90.5+log3sinx |
| | 4 | |
19 lis 20:02
ICSP: | | 3 | |
2cos2(x) − |
| = 3sin2(x) |
| | 4 | |
| | 3 | |
2cos2(x) − |
| = 3 − 3cos2(x) |
| | 4 | |
| | 3 + 12 | | 15 | |
5cos2(x) = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | √3 | | √3 | |
cos(x) = |
| v cos(x) = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 lis 20:05
:(: dzięki wielkie
19 lis 20:06
:(: jeszcze jak mógłbyś napisać jak rozbiłeś 3sin2(x) na 3−3cos2(x)
19 lis 20:16
Jerzy:
Słyszałeś coś o tzw. jedynce trygonometrycznej ?
19 lis 20:26
:(: jezu, pomyliłem znaki w jedynce, teraz się wszystko zgadza.. dzięki
19 lis 20:32