Dowodzenie funkcja kwadratowa
Guest: Funkcja kwadratowa f jest określona wzorem f(x) = − x2 + (b+2)x + 2b, gdzie b jest liczbą
rzeczywistą.
a) wykaż, że funkcja f ma co najmniej jedno miejsce zerowe dla każdej rzeczywistej wartości
parametru b
b) dla jakiej wartości parametru b funkcja ma tylko jedno miejsce zerowe? Oblicz to jedno
miejsce zerowe
19 lis 19:45
===:
Sprawdź czy dobrze przepisałeś f(x)
19 lis 19:51
Guest: Fakt, a powinno być dodatnie − f(x) =x2 +(b+2)x + 2b
19 lis 19:53
ABC:
b=−2
funkcja f(x)=−x2−4 nie posiada miejsc zerowych
19 lis 19:54
ABC:
dla tego nowego wzoru zauważ że
f(−b)=b2+(b+2)(−b)+2b=b2−b2−2b+2b=0
19 lis 19:57
===:
a) Δ≥0
(b+2)
2−8b≥0 ⇒ (b−2)
2≥0 , b∊R
b) dla b=2 Δ=0
19 lis 19:57
salamandra: Δ = (b+2)2−4**2b = b2+4b+4−8b = b2−4b+4
g(b) = b2−4b+4
wykres g(x) (delty):
W(p,q)
p = 2
q = f(p) = f(2) = 4−8+4 = 0
Δ g(b) = 0
b0 = 2
W związku z tym, delta nigdy nie jest ujemna, więc zawsze f(x) będzie miało co najmniej jedno
miejsce zerowe.
b) dla b = 2
f(x) = x2+4x+4
spr. Δ = 0
x0 = −b/2a = −4/2 = −2
19 lis 19:58
ABC:
po co tak silnie działające lekarstwo jak delta gdy można rozłożyć w głowie
x
2+(b+2)x+2b=(x+b)(x+2)
19 lis 20:00
salamandra: Kto umie ten umie
19 lis 20:04