zbiory
sytuacja: Niech A = {1, 2, 3, 4, 5}, B = {1, 3, 5, 7}, C = {4, 5, 6, 7, 8}
wyznaczyc A ⊕ B ⊕ C
wynik wychodzi {2, 5, 6, 8} i prosze o wytlumaczenie czemu tak, bo nie rozumie
19 lis 17:22
janek191:
Co oznacza ten symbol ?
19 lis 17:47
Pytający:
To XOR:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Alternatywa_roz%C5%82%C4%85czna
A ⊕ B to zbiór takich elementów z A, które nie występują w B oraz takich elementów z B, które
nie występują w A
A ⊕ B ⊕ C =
={
1,
2,
3,
4,
5} ⊕ {
1,
3,
5,
7} ⊕ {4, 5, 6, 7, 8}=
={
2, 4, 7} ⊕ {4, 5, 6, 7, 8} =
={2, 5, 6, 8}
19 lis 19:23