Kombinatoryka
edwarD: Na ile sposobów możemy umieścić 50 rozróżnialnych kul po 10 w 5 urnach, jeśli:
a) urny są rozróżnialne?
b) urny są nierozróżnialne?
Na lekcji rozwiązaliśmy to w taki sposób:
Ale skoro urny są rozróżnialne, to nie powinno być jeszcze razy 5! ?
| | 1 | |
b) to samo co w a, tylko jeszcze razy |
| i tego już kompletnie nie rozumiem |
| | 5! | |
Blee:
Mamy 2 pudełka do których wkładamy po dwie kule (zarówno pudełka jak i kule są rozróżnialne)
Mamy takie możliwości:
1,2 ; 3,4
3,4 ; 1,2
1,3 ; 2,4
2,4 ; 1,3
1,4 ; 2,3
2,3 ; 1,4
i to są wszystkie możliwości (łącznie 6)
| | | | 4! | |
* | = |
| *1 = 2*3 = 6 |
| | | 2!*2! | |
Jak widzisz −−− zapis jest prawidłowy