Równanie trygonometryczne
Kacper: Hejka czy ktoś pomógłby mi :
√3cosx+sinx=1
I jest możliwość zrobić z tego : √3sin(90+x) + sinx=1, tylko co potem i czy mogę to tak
zamienić
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
19 lis 17:06
ICSP: | 1 | | √3 | | 1 | |
| sinx + |
| cosx = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 1 | |
sin(x)cos( |
| ) + cos(x)sin( |
| ) = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
19 lis 17:09
Kacper: @ICPS możesz mi wytłumaczyć skąd jest sin(x+π3)=12
19 lis 17:39
janek191:
Z wzoru na sin ( α + β) = ...
19 lis 17:41
ABC:
ze wzoru sin(a+b)=sina cosb+sinb cosa
19 lis 17:41
Kacper: Ahaaaa dobra już rozumiem
19 lis 17:45
Kacper: | | π | |
Wynikiem będzie tylko x=− |
| +2kπ |
| | 6 | |
19 lis 17:47
6latek: Rownaie elementarne sinx=k ma dwa rozwiazania x=α+2kπ lub x= (π−α)+2kπ
19 lis 17:54
Kacper: | | π | |
Wiec wynikami powinno być x=− |
| +2kπ i x= 76π+2kπ? |
| | 6 | |
19 lis 17:58
Kacper: ?
19 lis 18:04
ICSP: Po pierwsze nie i tylko lub
Pierwsze rozwiązanie dobrze. Drugie źle.
19 lis 18:07
ICSP: Teraz dobrze.
19 lis 18:14