Wykaż, że iloczyn liczby k i 4 kolejnych liczb naturalnych dzieli się przez 24
Frajvald: Witam, mógłby ktoś pomóc z takim zadaniem?:
Niech k będzie pewną liczbą naturalną dodatnią. Wykaż, że iloczyn liczby k i czterech
kolejnych liczb naturalnych następujących po k jest podzielny przez 24 oraz że w zapisie
dziesiętnym otrzymanego iloczynu występuje co najmniej jedno zero.
Z wymnożenia k(k+1)(k+2)(k+3)(k+4) wyszło mi k5+5k2(2k2+7k+10)+24k
Nie wiem jak z tym dalej ruszyć, mógłbym napisać że skoro są to cztery kolejne liczby naturalne
to jest wśród nich co najmniej jedna liczba podzielna przez 2, przez 3 i przez 4 a liczba
podzielna przez 2,3 i 4 jest podzielna przez 24,ale czy taki opis wystarczy? No i co z tym
zerem w zapisie?
19 lis 12:36
Adamm:
| | | | | |
k(k+1)(k+2)(k+3)(k+4) = 24 | , a | ∊Z |
| | | |
19 lis 13:18
Frajvald: Sorki ale nie do końca rozumiem to rozwiązanie, po pierwsze jest jakaś metoda
na przekształcanie takich iloczynów na symbol Newtona? I rozumiem że taki zapis udowadnia
podzielność przez 24 ale czy udowadnia też obecność przynajmniej jednego zera w zapisie
| | | |
dziesiętnym? Czy obecność zera jest już udowodniona przez to że po rozwiązaniu 24 | |
| | |
wychodzi k
4+10k
3+35k
2+50k
+24
czyli przynajmniej jedna liczba będzie mnożona przez 10 czyli zawsze będzie jedno zero?
19 lis 13:57
Maciess:
Wśród 5 kolejnych liczb naturalnych zawsze występują przynajmniej 2 kolejne liczby parzyste i
przynajmniej jedna liczba podzielna przez 3. Jedna z tych parzystych jest podzielna przez 4,
więc ich iloczyn podzielny przez 8. Dodatkowo liczba podzielna podzielna przez 3 i masz swoją
podzielność przez 24.
A tu ci rozwinę zapis Adama.
| | 4!*k! | | (k+4)! | |
k(k+1)(k+2)(k+3)(k+4)=k(k+1)(k+2)(k+3)(k+4)* |
| =4!*k* |
| = |
| | 4!*k! | | 4*k! | |
Adamowi się "k zjadło"

Symbol Newtona zawsze jest liczbą całkowitą, więc masz twoj iloczyn przedstawiony w postaci
24*p gdzie p to jakas całkowita.
19 lis 15:14
Frajvald:
Maciess dzięki wielkie już chyba rozumiem, konkretnie wyjaśniłeś, wciąż tylko nie jestem pewien
jak udowodnić to ,że jest zero w zapisie dziesiętnym ale oprócz tego już czaje
19 lis 16:07
jc:
| | | |
k(k+1)(k+2)(k+3)(k+4)=120* | |
| | |
Wielokrotność 120.
19 lis 16:12
Frajvald:
jc Dzięki, teraz już wszystko rozumiem
19 lis 16:31