Funkcja odwrotna
Kubiii: f(x) = 2x2 − 12 g(x)= 2x
Czy możliwe jest złożenie g◯f ,(g◯f)−1
Dobrać Df tak aby zbiór wartości złożenia był równy (√2,2)
Pierwsza cześć jak dla mnie − możliwe jest złożenie g◯f ale już odwrotność tej funkcji nie bo
nie jest różnorodna. Jak rozwiązać te druga cześć ?
19 lis 12:24
PW: Mylisz odwrotność funkcji z funkcją odwrotną.
Co to jest "funkcja różnorodna"?
19 lis 12:29
Kubiii: Chodziło mi o różnowartościowa
19 lis 12:35
Kubiii: Nie można zapisać funkcji odwrotnej bo nie jest różnowartościowa
19 lis 12:35
Kubiii: To jak ?
19 lis 14:28
6latek: ja tez nie rozumiem co oznacza zapis (gof)−1 .
19 lis 14:38
Jerzy:
f−1(x) , to funkcja odwrotna do funkcji f(x)
19 lis 14:42
6latek: Dzien dobry
Jerzy
Tak to wiem co napisales tylko jak sie to ma do zlozenia (gof)
−1
19 lis 15:07
Jerzy:
Witaj
h(x) = (gof)
h
−1(x) = (gof)
−1
19 lis 15:11
6latek: OK
19 lis 15:23
Kubiii: Czy w takim razie dobrze rozumuje ze (g o f)−1 nie istnieje bo g o f nie jest roznowartosciowe
19 lis 15:28
6latek: Napisz wzor funkcji h(x)= g(f(x))
19 lis 15:33
Kubiii: 2(2x2 + 12)
19 lis 16:26
6latek: Dostales funkcje wykladnicza a taka funkcja jest czy nie jest roznowartosciowa
Funkcja odwrotna do wykladniczej jest logarytmiczna a taka funkcja przeciez jest
roznowartosciowa
19 lis 16:57
Kubiii: No właśnie i ta funkcja która dostałem czyli 2(2x2 + 12 )nie jest różnowartościowa
wiec nie mogę wyznaczyć funkcji odwrotnej do niej
19 lis 17:17
Kubiii: Bo np dla x=+− 12 funkcja przyjmuje te sama wartość
19 lis 17:18
Zadanka:
19 lis 19:01
Kubiii: Pomoże ktoś ?
19 lis 19:02
Kubiii: :( ?
19 lis 22:21
Kubiii: ?
22 lis 12:36
Kubiii: Czy można wyznaczyć tę funkcję odwrotną ?
22 lis 12:36